75 jaar Hartog Installatietechniek
Installatietechniek Hartog startte als een initiatief van grootvader Hartog. Hij werkte voor A.S.W.- Fasto aan de Muntweg in Nijmegen, voordat hij in 1949 begon met zijn eigen loodgietersbedrijf. Een schuur als opslagplaats en een grote garagebox dienden als bedrijfsruimten.
“In 1964 kwamen mijn vader en een oom in de zaak. Het bedrijf liep goed, klanten als de gemeente Nijmegen en woningbouwverenigingen zorgden voor een gestage omzetgroei.” In 1974 volgde de verhuizing naar de Wolfkuilseweg en daar is het bedrijf nog steeds gevestigd. Frans Hartog kwam er in 1997 bij. “Ik ben verkoopleider geweest bij Nissan en daarna directeur bij Chrysler/Jeep. Vader werd ziek en tijdens een aandeelhoudersvergadering werd besloten dat ik de kar moest gaan trekken. We hadden toen tien medewerkers en hielden ons bezig met installatie- en dakwerk en het loodgietersvak. In de toptijd hadden we zo’n 35 medewerkers, dat zijn er inmiddels weer 25.”
Frans nam de kennis die hij bij de autobedrijven had opgedaan mee naar zijn eigen bedrijf. “De automobielbranche is sterk gestructureerd. Die kennis had ik en die nam ik voor ons bedrijf over. Een perfecte planning, de uitstraling die hoort bij de kwaliteit van je bedrijf,aftersales die klopt, allemaal belangrijke elementen als je je bedrijf wilt laten groeien.” Frans Hartog verbreedde de klantenportefeuille. “Natuurlijk werkten we voor de gemeente en woningbouwverenigingen, maar ook voor diverse grote bedrijven in de regio, voor het MKB – we deden bijvoorbeeld de nieuwbouw van een duurzaam kantoorpand in Cuijk- en voor particulieren. Het ging goed tot 2009, toen werden we hard geraakt door het faillissement van een klant. In 2012 voerden we een reorganisatie door, deels door natuurlijk verloop en ik ging op zoek naar nieuwe markten. Noodgedwongen, want de bouw lag stil en veel aannemers verdwenen. Ik was al een aantal jaren bezig met de overschakeling naar nieuwe vormen van verwarming en koeling van huizen en bedrijfspanden. Warmte- en koudeopslag (WKO) was het nieuwe geheim en daar geloofde ik helemaal in.
Duurzame Energie
De wereld vraagt om duurzaam gebruik van energie, fossiele brandstoffen worden schaars en zullen verdwijnen, WKO was voor mij het nieuwe evangelie. Ik heb er veel tijd en energie in gestoken om me in deze tak van sport te ontwikkelen. Bovendien zag je tien jaar geleden al dat overheden via wetgeving en klimaatdoelstellingen werk zouden maken van een snelle omwenteling. Dat is nu in volle gang, in 2020 moeten nieuwe huizen volledig energieneutraal worden opgeleverd. De overheid ondersteunt door middel van subsidies, dit jaar 120 miljoen euro.